Nie przepadam za burgerami ale chyba wszystko co jest domowej roboty smakuje wyśmienicie:) Przecież wkładamy w to tyle serca wiedząc, że to MY będziemy to jeść:) Przepis ani nowy ani trudny ale warty ‚zachodu’;)

I don’t like burgers but I think everything homemade tastes great :) We put so much heart into it knowing that WE will eat our dish :)  Receipe neither new nor difficult but worthy to do.

Składniki: (na 5 mini burgerów)
– 5 bułek z sezamem
– 5 plasterków sera żółtego
– pół cebuli
– pomidor
– sałata
– 300 gr mięsa mielonego
– ogórek świeży
– przyprawy: sól, pieprz, bazylia, czosnek
– oliwa

Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz pokrojonym na małe kawałki czosnkiem (2 ząbki). Dokładnie łączymy składniki ze sobą. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy każdy w oliwie.

Smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni.

Bułki przekrajamy na pół. Górną część pieczemy parę minut w piekarniku. Na dolną część układamy kolejno ser, mięso, cebulę i również pieczemy 2-3 minuty w piekarniku.

Na podpieczone bułki układamy sałatę, ogórka, pomidora (oraz to co przyjdzie nam do głowy:)).

*Ja podałam burgery z sosem czosnkowym własnej roboty i keczupem.
Sos czosnkowy fit: serek homogenizowany + wyciśnięty ząbek czosnku + koperek, sól i pieprz:)

Smacznego:)

Ingredients: (for 5 mini burgers )
– 5 rolls with sesame seeds
– 5 slices of cheese
– Half an onion
– tomato
– lettuce
– 300 gr of minced meat
– Fresh cucumber
– Spices: salt, pepper, basil , garlic
– Olive

Season minced meat with salt, pepper , basil and chopped (into small pieces) garlic (2 cloves). Combine the ingredients together. Form a small cutlets and coat them with olive oil.

Fry on both sides in the hot pan .

Cut rolls in half. The upper part bake in the oven for a few minutes . On the lower part put cheese, ready meat , onions and also bake in the oven for 2-3 minutes .

Atter baking put lettuce, cucumber , tomato ( and what comes to mind :) on the rolls .

* I served burgers with homemade garlic sauce and ketchup.
Fit garlic sauce : cream cheese +  pressed garlic + dill, salt and pepper :)

 

Enjoy :)