Przepis na pesto z rukoli dostałam od koleżanki. Niestety nie miałam w domu orzechów włoskich, tak jak zalecała w przepisie – dodałam więc migdały i pesto wyszło równie rewelacyjnie. 
 
I’ve got arugola pesto recipe from my friend. Unfortunately I didn’t have walnuts (as she recommend) so I added almonds. Pesto was really awesome.
 
Składniki:
- pesto z rukoli (przepis poniżej)
- 2 filety z kurczaka
- pieczarki
- liście świeżego szpinaku (2 szklanki)
- makaron kokardki (ugotowany al dente)
- przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, cytryna, czosnek, oregano
 
Filety kroimy w kostkę, przyprawiamy i podsmażamy. Na drugiej patelni dusimy szpinak z czosnkiem i masłem. Po ok.10 minutach dodajemy pokrojone pieczarki i dalej dusimy.
 
Łączymy usmażonego kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami. Dodajemy makaron i pesto z rukoli – dokładnie mieszamy.
 
Smacznego:)
 
Składniki na pesto z rukoli:
- 2 szklanki świeżej rukoli
- ząbek czosnku
- pół szklanki migdałów
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 2 plastry żółtego sera
 
Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania zielonego pesto.
 
Ingredients: 
- Arugula pesto (recipe below) 
- 2 chicken fillets 
- mushrooms 
- Leaves of fresh spinach (2 cups) 
- Pasta bows (cooked al dente) 
- Spices: salt, pepper, soy sauce, lemon, garlic, oregano 
 
Cut fillets into cubes, season and fry. In the other pan cook spinach with garlic and butter. After about 10 minutes, add the sliced mushrooms and still cook. 
 
Combine fried chicken with spinach and mushrooms. Add the pasta and arugola pesto – mix thoroughly. 
 
Enjoy :) 
 
Ingredients for arugola pesto: 
- 2 cups of fresh arugula 
- Clove of garlic 
- Half a cup of almonds 
- 4 tablespoons olive oil 
- Salt, pepper 
- 2 slices of cheese 
 
Blend all ingredients to obtain green pesto.