Dzisiejszy przepis jest specjalny, ponieważ nauczyła mnie go moja Babcia Irena. Fakt, że nigdy nie dorównam jej umiejętnościom ale jakiś tam mały procent przejęłam w genach:) Tak myślę… Nie podaję dokładnych proporcji, bo szczerze mówiąc zawsze robię to na oko.

Today’s recipe is special because it has taught me my Grandma Irena. I know that I never catch up her skills but a small percentage I took over by the genes :) I think so …  I don’t give exact proportions, because honestly I always do it approximately.

Składniki na farsz:
- mięso mielone (ok.500 gr)
- jajko
- cebula (pokrojona w małą kostkę)
- sól, pieprz, zmielone zielę angielskie

Składniki na ciasto:
- mąka pszenna (ok.400-450 gr)
- sól
- 3/4 szklanki ciepłej wody

Składniki na farsz połączyć ze sobą (najlepiej przy użyciu ręki), doprawić solą, pieprzem oraz zielem angielskim. Odstawić w chłodne miejsce.

Przygotować sobie kulki z farszu wielkości orzecha włoskiego (ułatwi to nam późniejszą pracę).

Mąkę z solą przesiać do miski. Dolewać powoli ciepłą wodę i równocześnie mieszać całość łyżką lub ręką. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodajemy trochę mąki, jeśli za suche-trochę wody.

Dzielimy ciasto na pół. Pierwszą połowę rozwałkowujemy na stolnicy (na stolnicę oraz wałek najlepiej posypać trochę mąki aby ciasto się nie przyklejało). Po rozwałkowaniu do odpowiednio cienkiej grubości ciasta układamy kulki z farszu w odległości ok.1-1,5cm od siebie. Nakrywamy otrzymany rządek ciastem i dociskamy ręką przerwy pomiędzy kulkami. Odpowiednio małą szklanką wykrajamy „półkrążki”. Dociskamy palcami ciasto każdego kołduna aby podczas gotowania nie wyleciał farsz.

W międzyczasie zagotować wodę z solą. Wrzucać kołduny do gotującej się wody i wyciągać kiedy wypłyną na powierzchnię.

Podawać koniecznie z masłem!:)

Smacznego:)

Ingredients for the filling:
- Minced ( about 500 gr)
- egg
- Onion ( cut into small cubes )
- Salt, pepper , ground allspice

Ingredients for the dough :
- Wheat flour ( about 400 -450 gr)
- salt
- 3 /4 cup warm water

Ingredients for the stuffing combine with each other (preferably using hand ) , season with salt, pepper and allspice . Set aside in a cool place .

Prepare stuffing balls the size of a walnut (to easier our later work).

Sift flour and salt into a bowl. Slowly pour hot water and stir the mixture together with a spoon or by hand. If the dough is too sticky , add a little flour if too dry – some water.

Share dough in half. The first half rool out on the  pastry board (pastry board and rolling pin sprinkle a little flour). After rounding to suitably thickness put the stuffing balls on it just about 1 -1,5cm from each other.

Cover ready ‚row of balls’ by the dough and press against gap between the balls by hand. Use the small glass to cut, „little half circles”. Use fingers to pressed against each dumplings dough.

Meanwhile, boil water with salt . Throw dumplings into boiling water and pull when they float on the top.

Serve with butter necessarily :)

Enjoy :)