Ciasto marchewkowe – w pełni dietetyczne! Można je jeść bez większych wyrzutów sumienia. Jest wilgotne i pełne bakalii. Wykorzystałam niedawno kupiony marcepan! Połączyłam z pomarańczowym oraz zielonym barwnikiem i tak oto powstała malutka marchewka, która jest doskonałą ozdobą naszego ciasta! Polecam serdecznie!

Carrot cake – fully diet! You can eat them without any remorse. It is moist and full of nuts. I used recently bought marzipan! I combined with orange and green dye and made a tiny carrot, which is a great pride of our cakes! I recommend heartily!

 

Składniki: (na średnią blachę albo tortownicę o średnicy 20cm)
- 2 szklanki startej marchewki
- szklanka posiekanych orzechów
- 6 plastrów posiekanych ananasów
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru (ja użyłam słodziku do pieczenia, w tym wypadku 1/3 szklanki)
- 3 łyżki miodu

W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, gałkę muszkatołową. Dodajemy roztrzepane jajka z olejem. Mieszamy łyżką.

Dodajemy startą marchewkę, ananasa, orzechy i miód – również mieszamy łyżką.

Pieczemy w 170 stopniach ok.35-40 minut.

Polewa:
- tabliczka białej czekolady
- 1/4 masła
- 200 gr serka kremowego

Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy serek i szybko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Rozsmarować na górze ciasta.

Smacznego:)

 

Ingredients: (the average plate or cake tin with a diameter of 20cm)
- 2 cups grated carrot
- Cup chopped nuts
- 6 slices of chopped pineapple
- 3/4 cup flour
- 1 teaspoon baking soda
- 2 teaspoons cinnamon
- 1/2 teaspoon nutmeg
- Half a teaspoon of salt
- 1/3 cup oil
- 3 eggs
- 1 teaspoon baking powder
- Half a cup of sugar (I’ve used sweetener for baking, in this case, 1/3 cup)
- 3 tablespoons honey

In a bowl, mix flour, sugar, baking powder, baking soda, salt, cinnamon and nutmeg. Add the beaten eggs with oil. Mix with a spoon.

Add the grated carrots, pineapple, nuts and honey – mix well with a spoon.

Bake at 170 degrees about 35-40 minutes.

Glaze:
- white chocolate
- 1/4 butter
- 200 gr cream cheese

Melt chocolate and butter in a hot-water bath. Add the cream cheese and stir quickly until smooth.

Spread on top of cake.

Enjoy :)