Składniki:

-300 gr mięsa mielonego z szynki

-80 gr boczku wędzonego

-300 gr pomidorów

-1 cebula

-2 ząbki czosnku

-curry, bazylia, oregano, pieprz, sól

-tarty ser np.mozzarella albo parmezan

-makaron

-łyżka oleju, łyżka masła

 

Obrane pomidory podsmażamy na patelni z masłem – ok.5 minut. Jeżeli lubimy gęsty sos, bez kawałków pomidorów – miksujemy je w blenderze (jeśli nie – zostawiamy).

Na rozgrzaną patelnię (z olejem) dodajemy pokrojony boczek. Gdy będzie zarumieniony dodajemy mięso mielone i pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy przyprawy i czosnek wyciśnięty przez praskę. Mieszamy. Kiedy mięso będzie już widocznie podsmażone dodajemy sos pomidorowy/pomidory. Całość dusimy pod przykryciem jeszcze przez 4 minuty, co jakiś czas mieszając.

Makaron gotujemy al dente.

Na koniec posypujemy gotowe danie tartym serem oraz jeszcze raz bazylią.

 

Smacznego:)