Składniki na ciasto:

- 1.5 szklanki mąki

- 1/4 drożdży

- 1/3 szklanki mleka

- 1/3 szklanki piwa

- 2 łyżki oleju

- szczypta soli

- szczypta cukru

- 2 łyżki gorącej wody

 

Składniki na pizzę: (ilość wg uznania)

- ser żółty tarty

- szynka

- rukola

- cebula

- przecier pomidorowy

- kukurydza

- bazylia, oregano

 

 

Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, cukier i gorącą wodę – mieszamy. Dodajemy mąkę, mleko, piwo, olej i sól – zagniatamy aż do powstania jednolitej masy (jeżeli ciasto jest klejące trzeba dodać trochę mąki, jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy mleko). Zagniecione ciasto odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.  

W tym czasie mieszamy przecier pomidorowy z bazylią i oregano (dla ostrzejszego smaku można dodać 2 ząbki czosnku).

Na blachę nasmarowaną olejem nakładamy ciasto i wyrównujemy je. Na wierzch nakładamy przygotowany przecier, starty ser, pokrojoną w paski szynkę, cebulę i kukurydzę.

Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika (170-180°C) trochę poniżej środkowej półki (aby szybciej upiekł się spód).

Czas pieczenia ok.25 minut.

 

Po wyjęciu pizzy nakładamy dużą ilość rukoli.

 

Smacznego:)