Składniki:

- 1 szklanka mąki

- 2 jajka

- pół szklanki cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- pół szklanki jogurtu naturalnego

- cukier wanilinowy

- 50 gr masła

 

Składniki do kremu:

-250 gr serka mascarpone

-250 ml śmietany 30%

- pół szklanki cukru pudru

 

Jajka (całe) ubijamy z cukrem, cukrem wanilinowym oraz jogurtem na gładką masę.

Do osobnego naczynia wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.

Łączymy wszystkie składniki i dodajemy roztopione masło. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę.

 

Układamy 12 foremek na babeczki i łyżką nakładamy masę do każdej z nich.

Według uznania możemy do środka włożyć również konfiturę lub czekoladę.

 

Babeczki wkładamy do rozgrzanego (180°C) piekarnika. Czas pieczenia: 18-22 min.

 

Krem:

Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem aż do momentu osiągnięcia sztywnej masy.

W osobnym naczyniu miksujemy ser mascarpone. Po połączeniu składników miksujemy jeszcze przez chwilę do uzyskania jednolitej masy.

 

Muffinki ozdabiamy kremem po ostygnięciu – inaczej krem spłynie.

 

Smacznego:)